Loader siden...

Få ut det bästa av dagen

Med hobbyer är det lite som med frukost.

En bra hobby kan blåsa nytt liv där hemma och ge massor av energi och livsglädje.

Därför har Havrefras bestämt sig för att inspirera svenska familjer att få ut det bästa av dagen tillsammans, genom att avsätta en timme och prova nya roliga hobbier. Vi kallar det Hobbytimmen och just nu fokuserar vi på ”upcycling”.

Vad är upcycling?
Har du hört talas om begreppet "upcycling"? Det handlar om återbruk och har alltså ingenting med cyklar att göra, även om en duktig återuppfinnare lätt kan "upcycla" en cykel. Det gäller bara att hitta nya sätt att återanvända eller återuppfinna gamla begagnade föremål, i stället för att kasta bort dem. Det är en bra hobby eftersom världen är full av avfall, som kan användas igen. Det krävs bara lite tid och fantasi.

Avsätt en timme till #hobbytimmen redan idag. Få idéer här på sidan, på baksidan av Havrefraspaketet eller på Instagram. Ni kan se andra familjers projekt och dela med er av era egna med hashtaggen #hobbytimen och @havrefras_se. Om ni delar med er deltar ni också i tävlingen om en genial lådcykel.

Mycket nöje!

Få det bedste ud af dagen
76% Fullkorn - rik på fibrer
Scrapbooking

Kom igång med
papier-maché!

Börja med att göra en fin papier-machégris. Använd den som spargris eller som prydnadssak.

Det här behöver ni:

 • En hög med gamla tidningar
 • Vanliga ballonger (runda)
 • Tapetklister
 • Små plast- eller pappersmuggar
 • Tjock kartong (t.ex. det tomma Havrefraspaketet)

Börja med att blåsa upp ballongen. Förbered genom att riva tidningarna i småbitar. Blanda tapetklistret enligt anvisningarna på förpackningen. Nu kan ni klippa till muggarna. Det behövs fyra små ben till grisen och ett tryne. Sedan klipper ni ut två öron av kartong. Forma dem som grisöron precis som bilden och kom ihåg att lägga lim på kanten så att de kan fästas på ballongen. Ni kan också klippa ut en grisknorr av kartong. Tejpa fast ben, tryne, svans och öron på ballongen. Doppa tidningsbitarna i tapetklister och klä in ballongen. Det behövs 3–4 lager. Låt grisen torka. Efter en vecka kan ni måla den. Om den ska användas som spargris skär ni bara ett litet hål på ryggen.

Papmache

Från frukostbord
till fågelholk

Återuppfinn mjölkpaketet

När ni har tömt mjölk- eller yoghurtpaketet efter en god skål Havrefras kan fåglarna flytta in i det! Paketet kan nämligen återuppfinnas som fågelholk eller fågelbord.

Ni behöver:

 • Ett tomt mjölkpaket
 • 1 sax/hobbykniv
 • Akrylfärg eller tuschpennor
 • Ev. glasspinnar och extra kartong
 • Fågelfrön!

Klipp ett stort hål i två motsatta sidor på paketet, så att man kan se igenom det. Tänk på att det måste finnas utrymme för fågelfrön i botten. Klipp ut ett hål i toppen och bind ett snöre i det om huset ska hänga.

Måla huset så att det blir riktigt fint. Ni kan också göra en liten skylt med texten "Kafé Pip" eller limma glasspinnar ovanpå som tak.

Häll i fågelfrö och häng huset på en bra plats.

Lär er trolla!

Om ni gillar att underhålla kan ni försöka lära er några roliga trolleritrick. Det finns massor av trolleritrick på nätet om ni blir sugna. Här är ett trick för nybörjare:

Det här behöver ni:

 • 2 tändsticksaskar (en tom och en full)
 • Ett gummiband
 • 1 långärmad skjorta

Töm en tändsticksask med tankens kraft
Sätt fast den fulla tändsticksasken på handleden med ett gummiband. Dra ner ärmen över asken så att den är dold för publiken. Håll armen med tändsticksasken på handleden helt stilla och berätta för publiken att det går att tömma en tändsticksask med tankens kraft. Ta fram den tomma tändsticksasken och skaka den framför publiken. Den rasslar eftersom du samtidigt skakar den fyllda tändsticksasken, som är dold under ärmen. Nu kan du peka dramatiskt på tinningen med den andra handen och blunda hårt samtidigt som du hummar på ett kusligt sätt (det är säkert så det ser ut när man trollar bort tändstickor med tankens kraft). Lämna över den tomma asken till publiken och låt dem se att den nu är tom. Ta-dah!

Scrapbooking

Från tomkartong
till fin förvaring

Återuppfinn Havrefras

När ni har ätit upp det sista i Havrefraspaketet kan det tomma paketet leva vidare på hyllan i barnkammaren. Den kan nämligen förvandlas till en tidskriftssamlare, som ni kan fylla med skolböcker och serietidningar!

Ni behöver:

 • Ett tomt Havrefraspaket
 • En sax
 • Presentpapper eller akrylfärg
 • Ev. penslar

Det är faktiskt ganska lätt om ni använder det senaste Havrefraspaketet: Klipp längs de streckade linjerna på paketet, ta bort toppen och voilà! Nu har ni en ny tidskriftssamlare!

Måla den i fina färger eller klä in den med omslagspapper. Se hur @ceciliaspepp och hennes familj gjorde på Havrefras Instagramprofil @havrefras_se

Genopfind Havrefras

Från gamla gummistövlar till nya solrosor

Återuppfinn gummistövlarna

När de gamla gummistövlarna har plaskat i sin sista vattenpöl kan de återuppfinnas och användas igen. De är ofta snygga och färgglada, så det är synd att kasta bort dem när de kan få nytt liv.

Ni behöver:

 • Gummistövlar
 • 1 hobbykniv
 • Jord
 • Blomsterfrön

Det är egentligen ganska enkelt. Stansa hål i sulorna på gummistövlarna så att det kan sippra ut vatten. Lägg jord i stövlarna och plantera lite blommor! Stövlarna kan t.ex. hänga på staketet eller stå mot en vägg.

Begynn å samle!

De fleste samler på et eller annet. Det er en god måte å lære om mennesker, steder og ting. Dere kan begynne med en liten steinsamling. Det er gratis, og dere kan garantert finner stein rett utenfor døra.

Dere trenger:

 • Noen gamle aviser
 • Vanlige ballonger (runde)
 • Tapetlim
 • Små plast- eller pappkrus
 • Kraftig papp (bruk ev. den tomme Havrefras-esken)

Det er jo egentlig veldig enkelt: Kle på dere sko og yttertøy, og gå ut og finn noen steiner! Dere kan gå tur på stranden (hold utkikk etter forsteininger!), i hagen, skogen, parken, osv. Sørg for at lommene fylles med flotte og spennende steiner. Når dere kommer hjem, begynner den morsomste delen av hobbyen for en ekte samler: organisering! Ta en eggekartong, og sorter steinene i de ulike rommene på en måte som dere synes er smart. Forsteininger i et rom, hvite steiner i et annet rom, stein med hull i et tredje rom, osv. Når steinene er fordelt, kan dere skrive dato og funnsted på eggekartongens lokk, og sette navn på de ulike rommene. På neste tur kan dere fylle en ny eggekartong.

Start en samling!

Skapa en klippbok!

Scrapbooking handlar om att fylla en klippbok med fina minnen på ett vackert och dekorativt sätt. Det är lätt att glömma sina familjefoton i gamla mappar i datorn, och det är synd eftersom många roliga minnen går förlorade. Det går bra att använda en gammal bok med lite tjockare blad, men de flesta börjar med plastfickor och en pärm.

Det här behöver ni:

 • Plastfickor och en pärm
 • Massor av papper (olika färger och texturer)
 • Lim, tejp (ev. dubbelhäftande) och sax
 • Tuschpennor, färgpennor eller kritor
 • Mer dekoration, som t.ex. klistermärken eller band

Välj bilder från en lyckad semester eller utflykt som ni har gjort tillsammans. Skriv ut bilderna eller lämna in dem för tryck. Välj 2–3 bilder var och lägg ut dem på ett papper. Klipp till bilderna och limma dem på papperet. Skriv kommentarer, roliga citat eller annat bredvid bilderna och gärna även nån karta, tunnelbanebiljetter, visitkort från restauranger eller annat som ni har sparat från semestern. Teckna eller dekorera med färger, klistermärken, band, glitter eller annat ni tycker är fint. Lägg in de färdiga sidorna i plastfickor och sätt in dem i pärmen.

Scrapbooking

Tävling

Tävling

Instagram konkurrence
När ni har blivit riktiga återuppfinnare kan ni hitta på egna projekt och dela med er av dem till andra familjer på Instagram. Använd #hobbytimen och @havrefras_se. Familjen bakom den genialaste återuppfinningen vinner en Christianiacykel med plats för lek och bus.

Baisikeli
Cykeln kommer från en tvättäkta återuppfinnarverkstad som heter Baisikeli. Där återuppfinns gamla begagnade cyklar, så att de kan användas igen. Men inte bara det; Baisikeli skickar även cyklar till Östafrika, där de lär befolkningen att reparera dem. För familjerna i Moçambique betyder de här återvunna cyklarna väldigt mycket.

Ni kan alltså känna er extra glada för er Christianiacykel om ni vinner! Den stärker både familjen, miljön, återuppfinnarandan och Baisikelis projekt i Afrika. Det är ju genialt!

Instagramhjälp
Du behöver en smarttelefon eller en surfplatta med tillgång till Instagram för att delta i tävlingen. Instagram kan hämtas som en vanlig app.

 • 1.
  Ta en bild av familjen när ni håller på och återuppfinner, eller välj en bild som du redan har i din smarttelefon eller surfplatta.
 • 2.
  Öppna Instagram-appen och hämta bilden från fotomappen. (Du kan även ta bilder direkt i Instagram-appen.)
 • 3.
  Beskär, redigera och lek med bilden tills du är helt nöjd med den.
 • 4.
  Skriv en liten bildtext om du har lust, och sedan #hobbytimmen följt av @havrefras_se och klicka på ”Dela”. Då vet vi att ni är med i tävlingen. Men kom ihåg att det ska vara ett mellanslag mellan #hobbytimmen och @havrefras_se.

Lycka till!

Vinnare
De tre vinnarna kommer att publiceras här på Havrefras.se.

Regler
Tävlingen arrangeras av PepsiCo Nordic och innebär inget köpkrav.

Gör så här för att delta
Du kan bara delta i tävlingen via Instagram. För att delta måste du ha en Instagramprofil och lägga upp och hashtagga dina bilder med #hobbytimmen på Instagram. Kom ihåg att tagga @havrefras_se

De tre vinnarna utses när tävlingen är avslutad den 31/8 av en jury bestående av representanter från PepsiCo Nordic och Fireball. Juryn väljer ut de tre mest inspirerande bilderna under rubriken ”Få ut det bästa av dagen”.

Det utses en vinnare per pris. Vinnarna kontaktas direkt efter tävlingsperioden, som löper fram till och med 31/8 2016. Vinnarna kommer att kontaktas via deras Instagramprofil. De får då meddela sin e-postadress och sin postadress dit priset ska skickas.

Om en vinnare inte har svarat inom 14 dagar efter att ha blivit kontaktad förlorar han eller hon priset och en ny vinnare kommer att utses. Vinstskatt betalas av vinnaren.

Inskickat material
PepsiCo Nordic ansvarar inte för material som hashtaggas med #hobbytimmen. Inskickat material, frågor eller kommentarer anses inte vara konfidentiell egendom. PepsiCo Nordic kommer att kontakta deltagaren via Instagram om företaget vill använda det inskickade materialet. Användningen ger ingen kompensation av något slag och materialet används inte utan skriftligt medgivande från användaren i förväg.

PepsiCo Nordic kan inte hållas ansvariga för:

 • webbplatser som länkar till applikationer, webbplatser och annat i samband med den här tävlingen
 • användare som använder eller reproducerar det inskickade materialet
 • inskickat material
 • virus eller andra olägenheter rörande användarens uppgifter vid registrering och/eller överföring av material.

Vem kan delta?
Alla över 18 år, som är bosatta i Sverige, kan delta i tävlingen. Om du är under 18 år rekommenderar vi att du deltar med dina föräldrar. Anställda och närmast anhöriga till anställda på PepsiCo Nordic, Orkla Foods och Fireball kan inte vinna tävlingen.

När kan du delta?
Tävlingsperioden pågår till och med 30/8 2016.

Priser
Det finns totalt tre priser. Varje pris är en lådcykel av märket Christiania Bikes. Priserna har ett totalt värde av 53 472 danska kronor. Priserna kommer att levereras av Fireball.

Personuppgifter
PepsiCo Nordic behandlar alla uppgifter om deltagarna konfidentiellt och använder dem bara för genomförandet av tävlingen, för att t.ex. kunna kontakta vinnarna och skicka ut priserna.

Allmänt
PepsiCo Nordic förbehåller sig rätten att utan förvarning ändra i tävlingsvillkoren.

Med förbehåll för eventuella fel i tävlingsvillkoren och force majeure. Tävlingen arrangeras PepsiCo Nordic Denmark, Vesterbrogade 149, bygning 8, 1. sal, 1620 Köpenhamn V, CVR-nr 35817530.