top
Frukosten

Morgenmaden DK

Morgenmadens betydning
Hvis du vil få så meget som muligt ud af dagen, er det klogt at spise morgenmad. Ernæringsrådgiver Lise von Krogh beretter:

Morgenmaden giver dig energi og et lettere sind
Når man vågner efter en lang nats søvn, har man opbrugt sin energi og har ofte et lavt blodsukkerniveau. Både voksne og børn har brug for fokus og koncentration, men med et lavt blodsukkerniveau kan man ikke præstere 100%. Et velafbalanceret og sundt morgenmadsmåltid hjælper dig et godt stykke på vej.

Hvad bør morgenmaden indeholde?
Morgenmaden bør indeholde passende mængder energi i form af kalorier fra langsomme kulhydrater, protein, sundt fedt, antioxidanter f.eks. C-vitamin, andre vitaminer, mineraler og kostfibre.

Anbefalet energiindtagelse
Den anbefalede energiindtagelse varierer meget, afhængigt af køn, vægt og aktivitetsniveau. Hvis din krop forbrænder præcis den mængde energi, som du får gennem kosten, er energien i balance, og du får en stabil vægt.

I almindelighed anbefales en energiindtagelse på:
Kvinder (31-60 år): 2200 kcal om dagen*
Mænd (31-60 år): 2800 kcal om dagen*
Børn (6-9 år): 1800 kcal om dagen*

Ifølge anbefalingerne bør 20% af dagens kalorieindtagelse stamme fra morgenmaden.

*Stillesiddende arbejde og begrænset fysisk aktivitet i fritiden.

Kilde: Norska Sosial- og helsedirekontoret. Norske anbefalinger om kost og fysisk aktivitet, 2005.

Kulhydraterne kan deles op i ”hurtige” og ”langsomme” kulhydrater. Hurtige kulhydrater som kartofler, pasta og ris giver dit blodsukker et øjeblikkeligt boost efterfulgt af et brat fald. Når blodsukkeret falder, bliver du typisk træt og mat og falder for trangen noget sødt. Hvis du i stedet vælger langsomme kulhydrater, fastholder du dit blodsukker på et jævnt niveau og undgår den akutte sukkertrang og sultfornemmelse.

 

Fotboll Spela fotboll splash

Det är inte bara kul med fotboll. Det är också bra för kroppen. Musklerna blir starkare och lungorna blir bättre på att andas. Säg det till gympaläraren nästa gång ni ska öva foxtrot!