top
Frukosten

Næringsstoffer

Næringsstofferne gør dig frisk og aktiv

Den mad, du spiser, skal give dig energi og næringsstoffer, så du kan vokse og være aktiv hele livet. Hver celle i kroppen er afhængig af de rigtige næringsstoffer i den rette mængde for at kunne fungere optimalt. Udover at kosten skal indeholde de næringsstoffer, du har behov for, skal den også bestå af mad, du kan lide. Det er selve udgangspunktet for madglæde og nydelse!

Kort om næringsstofferne i maden:

Protein: Proteinets hovedopgave i kroppen hænger sammen med opbygning og fornyelse af celler og muskelvæv.

De vigtigste proteinkilder i kosten er:
— Vegetabilske fødevarer (korn, bønner og linser, sojaprodukter, frø og nødder)
— Animalske fødevarer (kød, mælk og mælkeprodukter, fisk, fugl og æg)

Kulhydrater: Kulhydraterne er kroppens vigtigste energikilde. Vi får kulhydrater fra:
Sukker (fra råsukker, søde sager og slik), fint brød, stivelse (fra brød, kartofler og pasta), fibre (fra korn og kornprodukter, grøntsager, frugt og bær)

Fibre: Havre og rug har et særligt højt indhold af fibre. Betaglukaner (vandopløselige fibre) er også vigtige, eftersom de bidrager til en frisk tarmflora og reducerer kolesterolindholdet i blodet. Fibre får vi fra alle typer korn og kornprodukter samt fra frugt og grøntsager.

Fedt: Fedt er en vigtig energikilde. Men en for høj indtagelse af fedt, isæt af mættet fedt og transfedtsyrer, er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme, kræft og overvægt. Indtagelse af flerumættede fedttyper som omega 3-fedttsyrer og vegetabilsk fedt har derimod en positiv virkning på kolesterolet i blodet og reducerer risikoen for hjertekarsygedomme. Umættet fedt får vi fra kornsorter, frø, nødder, vegetabilske olier, fed fisk og tran. Mættet fedt får vi fra smør, fede mejeriprodukter og kød.

 

Lådbilsrally Go-cart-rally! DK

At bygge go-cart er sjovt, men det sjoveste er, når man endelig kan komme ud og køre og konkurrere med andre. Det fine med skarpe sving er, at kroppen har det godt, når man triller af sted. Alle kroppens muskler skal nemlig arbejde for, at du skal komme i mål først!