top
Frukosten

Kornsorter DK

Vores kornsorter

Havre i hele verden
Havre (Avena Sativa) er en af vores yngste kulturvækster. Den dyrkes i tempererede områder verden over og er i dag en af vores vigtigste kornsorter. Havrens oprindelse finder man i de tidlige landbrugskulturer omkring Middelhavet, hvor havren fra begyndelsen formodentlig dukkede op som en slags ukrudt i hvedemarkerne. Arkæologiske undersøgelser har dateret de første forekomster af havre til omkring år 2000 f.Kr. I bronzealderen kom havren til Skandinavien, hvor det tog lang tid for den at blive værdsat. . Først i løbet af 1700-tallet blev havren mere almindeligt udbredt i takt med, at man begyndte at opdyrke mere jord, og havren gav godt udbytte, selv på magre jordtyper.

Havre i åbne landskaber
Havre er en fordringsløs og hårdfør kornsort, som ikke kræver særlig meget for at kunne trives og befinde sig godt. Havre kan give god høst selv ved relativt lave temperaturer og til trods for mager jordtype. Derfor kan man se bølgende havremarker, som vokser og trives i hele Skandinavien, til og med længst oppe mod nord tæt ved polarcirklen. Den specielle blomsterstand, toppen, gør havren til et hyggeligt indslag i landskabsbilledet. Sverige og Finland er blandt verdens 10 største havreproducenter.

Rugens historie
Rugen stammer fra de frugtbare områder i nuværende Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Oprindeligt blev rugen betragtet som ukrudt blandt hveden, men med tiden blev den populær i Norden, eftersom den er mere hårdfør og betydeligt mindre krævende end hvede, når det gælder gødning og næringsrig jord. Rug er en næringsrig kornsort med et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler. Kostfibrene består hovedsageligt af vandopløselige fibre – de såkaldte betaglukaner.

 

Vattenlek Vattenlek splash

Det er rigtig sjovt at kaste med vandballoner og sprøjte med vandslange. Når man leger og bevæger sig, arbejder hele kroppen og hjernen. Så næste gang en voksen siger, at du skal stoppe med at sprøjte med vand, ved du hvad du skal svare!